fbpx
Close

Järk-järgult platsile naasmise suunas töötav Hendrik Eelmäe: võitlejahingel on väga raske pingilt vaadata

-Hendrik Eelmäe | Foto: Siim Semiskar

-Hendrik Eelmäe | Foto: Siim Semiskar

Tartu Ülikooli korvpallimeeskond käis jaanuari eelviimasel päeval Tallinnas mängimas Eesti esiklubi BC Kalev/Cramoga ning pidi vastu võtma 33-punktise kaotuse 71:104. Ühe positiivse arenguna saab välja tuua selle, et alates oktoobrist terviseprobleemidega eemal olnud 18-aastane tagamängija Hendrik Eelmäe tegi tiimiga soojenduse kaasa.

Korvpall24.ee uuris pärast mängu aastaid Eesti noortekoondistes olulist rolli kandnud ja agressiivse mängustiili ja 2-meetrise pikkuse tõttu oma generatsiooni üheks huvitavamaks palluriks peetavalt noormehelt, kui kaugel on tema väljakule naasmine.

Tänavu seni Eesti-Läti korvpalliliigas vaid ühe mängu kirja saanud Eelmäe oli eelmisel hooajal Eesti meistriliigas Tartu tiimi eest küllalt suures rollis, kui kogus 25 mänguga keskmiselt 4,4 punkti, 1,9 lauapalli ja 1,4 resultatiivset söötu.

Küsisime noore korvpalluri käest ka seda, kui keeruline on pingilt mängu vaadata nii, et endal pole võimalik lõpptulemuse vormistamisse otseselt sekkuda ning palusime selgitada ka tartlaste 19-aastase leedulasest liidri Arnas Velicka fenomeni.

Mis intensiivsusega Sa tänaseks päevaks juba treenid ning kui kaugel on Su naasmine palliplatsile?

Hetkel ma meeskonnaga veel ei treeni, treenin individuaalse kava järgi. Sel aastal olen intensiivsust juba kõvasti kasvatanud ning usun, et kuu või paari pärast on mind taas juba väljakul näha. Seda ei saa kindlalt ennustada, sest peab vaatama, kuidas pulsid kannatavad ja enesetunne parasjagu on.

Mida täpsemalt see individuaalne treeningkava tähendab? Kas palliga ka midagi teed?

Teen viskeharjutusi, mul on jõusaalitrennid, jooksen ja käin veel ka ujumas.

Kuidas ise enda füüsilist vormi hetkel hindad?

No midagi hakkab looma juba.

Kui raske on pingilt vaadata mängu, kus Su meeskond suurelt alla jääb (intervjuu on tehtud pärast Tartu Ülikooli 71:104 allajäämist BC Kalev/Cramole)?

Väga raske. Mul on selline võitlejahing sees ja tahaksin ise väljakul eeskuju näidata, et peab võitlema ning ei tohi lubada vastasel endale pähe istuda. Kui alguses 10-15 punktiga taha jäime, siis oli väga suur tahtmine platsile tormata.

Tartul on mitmeid isegi Sinust nooremaid mängijaid pingil, mida te omavahel räägite ja kuidas Sa neid hetkel mittemängiva mehena ergutad?

Ma olen meeste vahel juba veidi rohkem mänginud ja saan julgustada meie noori otsustavamalt ette võtma. Kaotada pole midagi – kui tuleb hästi välja, siis oled tegija, kui ei tule, siis istud veidi pingil ja teed oma järeldused. Proovin kõik 12 aastaga korvpalliga tegelemisest hangitud õpetused ka neile jagada.

-Priit Vene ja Hendrik Eelmäe | Foto: Siim Semiskar

Tartu liidriks on samuti väga noor, 19-aastane, leedulane Arnas Velicka. Mis tema edu saladus on?

Ta on hea kutt – jagab mängu ja individuaalsed oskused on väga head. Lust on temaga koos mängida. Ta on Leedu korvpallikooli kasvandik ja sealt on talle sisse kodeeritud nahaalsus ja soov kõigile vastastele pidevalt ära teha. Ta ei löö kunagi risti ette. Me proovime temalt seda suhtumist õppida, et võidelda viimase veretilgani.

Tartu on sel hooajal võistkond, kus noored teenivad palju mänguminuteid. Kui oluline mänguaeg kõrgliigas noortele mängijatele on?

Kindlasti iga minut, mis me meeste vahel saame tegutseda, tuleb väga kasuks. Oleme kõik kohalikust noortesüsteemist tulnud ja alustasime meeste vahel esiliigas, mis oli meile juba suureks sammuks ning nüüd mõneti isegi avansina meistriliigas. Peame sellest võimalusest iga päev maksimumi võtma ning ühel hetkel hakkab see vilja kandma.

Kes Tartu noortest Sulle tänavusel hooajal Eesti-Läti korvpalliliiga mängudes kõige parema mulje on jätnud?

Ma olen kogu elu Joonas-Anton Jürgensteiniga koos mänginud, oleme üksteisega trennis palju vastamisi olnud. Ta on tuntud võitleja, kellel on väga kõva mootor sees. Teda on alati lust vaadata mängimas, vahet pole, kui kehv seis tablool parasjagu on. Tänasest mängust (kohtumine Kalev/Cramoga – toim.) tasub välja tuua Märt Rosenthali, kes tegutses väga julgelt. Robin Kivi on kaitses väga kõvasti tööd teinud ja rünnakul teeb ka kohati tublisid esitusi.

Kuidas Sulle kõrvalt vaadates tundub, kas Kalev/Cramol on piisavalt võimu, et Eesti-Läti liiga ära võita või on kaks Läti tippklubi Sinu hinnangul kõvemad?

Kindlasti! Paberil meeste nimesid vaadates ma usun, et Cramol on isegi kõvasti potentsiaali, mida juurde panna. Nad mängivad praegu head mängu, aga neil on veel, mida juurde panna. Näiteks (Chavaughn) Lewis ei mänginud täna ning üldse teise ešeloni mehed said palju minuteid. VTB Ühisliigas on nad väga korralikke esitusi teinud ja julgen öelda küll, et Cramo on liiga võidule favoriit.

Aga Tartu Ülikool? Esmalt play-off ja kuhu sealt edasi?

Kindlasti tahame play-offi pääseda. Eesti-Läti korvpalliliigas soovime nelja hulka saada ja Eesti liigas vähemaga kui finaalikoht ei saa leppida.

scroll to top