fbpx
Close

Howard Frier toob USA stiili koju kätte ja aitab Eesti korvpalluritel suvel areneda

-Howard Frier | Foto: Siim Semiskar

-Howard Frier | Foto: Siim Semiskar

Hiljuti kirjutasime, kuidas endine tippmängija Howard Frier on võtnud enda südameasjaks Eesti korvpalli edendamise ning pakub suvel Training for the Game (T4G) nime alt noortele treeningvõimalust oma individuaalsete oskuste parandamiseks. Lisaks lastele aitab Frier arendada ka tippu pürgivaid mängijaid, kes väikese pundina käivad tema treeningutel paremaks saama.

Frieriga intervjuud tehes lõpetasid Siili Pallimängude Majas treeningut Pärnu Sadama mängujuht Siim-Markus Post, mullu Tallinna Kalevis pallinud äär Martin Jurtom ning raskest traumast välja tulnud Ivo Van Tamm.

“Mul on hea meel, et Eesti korvpallis on tulemas peale uus laine mängijaid, kes soovivad suvel enda arengu nimel vaeva näha. Need mehed tulevad hea meelega trenni ning muidugi ma tahan neid aidata. Isegi, kui me teeme väga raskeid harjutusi, siis nad teevad seda motiveeritult, kuna nad saavad aru, et korvpall on nende töö ja neil on vaja selles paremaks saada,” selgitas Frier noorte meeste eesmärke Korvpall24.ee portaalile.

Enda noorusajast kahetseb Frier väga seda, et tema sai suviste individuaaltreeningute tähtsusest liiga hilja aru: “Ma olin noore korvpallurina suvel alati saalis, kuid ma tahtsin kogu aeg mängida. Põhioskuste treeninguid hakkasin tegema alles vanemana ning nägin üsna kiiresti, et oskused läksid kiirelt palju paremaks. Aga siis füüsiline võimekus hakkas juba alla minema. Minu kõige suurem kahetsus ongi see, et mul nooremana seda teadmist pähe ei tulnud.”

Ivo Van Tamme on Frier aidanud juba mitu kuud ning hooaja lõppedes liitus nendega ka Siim-Markus Post. Ühel hetkel sai võimalusest teada ka Martin Jurtom. Eelmisel hooajal tegi Frier mõnda aega trenni Martin Dorbekuga ning tema sõnul on tänavu huvi tundnud ka Jaan Puidet.

Frier julgustab mängijaid, kes tahavad oma individuaalseid oskusi arendada, temaga ühendust võtma ning teiste motiveeritud noorte meestega liituma. Lisainfot saab otse Frierilt Facebooki kaudu.

Treeningu lõpus läksime ja küsitlesime ka Siim-Markus Posti, Martin Jurtomi ning Ivo Van Tamme käest, kuidas nad Frieri juurde sattusid ning mis neid suvel individuaalset tööd tegema motiveerib.

Martin Jurtom

Mis sunnib Sind nii vähe aega pärast hooaja lõppu uuesti saali tulema ja trenni tegema?

Loomulikult soov paremaks saada ja eesmärk teha oma mänguoskustes ja karjääris samm edasi. Ma viimasd kolm hooaega mängisin Tallinna Kalevis ja viimased kaks nendest käisin kõrvalt ka tööl. Panin enda jaoks peas mingid sihid paika ja nüüd on selge siht edasi minna professionaalselt. Juhuslikult läksin ühel päeval Schnelli staadionile viskama ja Frier tegi seal oma tütrega harjutusi. Ta rääkis, et teevad Posti ja Tammega trenni ja ma uurisin, kas võin liituda.

Millised need trennid teil siin välja näevad?

Trennid on väga intensiivsed, aga hoopis teistsugused. Ma ei ole kunagi sellisel viisil trenni teinud. Frier on Ameerikast ja ta toob seda stiili meile. Trennid on tehnilised ning palju on koonustega erinevaid põrgatusharjutusi või näiteks spetsiaalsete prillidega, mis ei lase sul põrandat ja palli näha. Teistsugune lähenemine võrreldes sellega, mis ma Eesti treenerite juures või omal ajal Itaalias mängides, olen kohanud. Mul pole väga ammu sellist tunnet olnud, et iga trenni ootad nii suure huviga.

Kas julged soovitada ka teistele tippu pürgivatele mängijatele Frieri treeninguid?

Absoluutselt. Eestis võib-olla on natuke puudu just sellest, et keegi pööraks tähelepanu ka tehnilisele küljele. Sellest ei piisa, et tuled saali ja viskad 100 kolmest peale. Peab ka tehniliste elementide kallal vaeva nägema – põrgatamine, söötmine jne. Kõigil, kellel on soov paremaks saada, andke kuuma! Usun, et Frier on nõus aitama teisigi.

Siim-Markus Post

Sul hooaeg värskelt lõppes, mis Sind sundis juba saali tagasi tulema ja treenima?

Loomulikult soov paremaks saada. Ei saa ju sellega rahul olla, mis on, sest iga element korvpallis vajab arendamist. Keegi meist pole veel piisavalt hea. Ma paar päeva pärast Pärnuga hooaja lõpetamist kodus Jõhvis, kuid seal pole kellegagi trenni teha ning otsustasin Tallinnasse tulla. Esialgu treenisime koos Madis Soodlaga ning nüüd koos Ivo Van Tammega. Jurtom ühines ka hiljuti ning väga mõnus on.

Millised need teie trennid välja näevad? On need võrreldes hooaja sees tehtava tööga väga erinevad?

Kindlasti oluliselt teistsugused. Hooaja sees ei ole sellist individuaalset keskendumist. Näiteks viskeharjutuste puhul ei ole võimalik paremaks saada, saab vaid olemasolevat vormi hoida. Suvel on erinevate elementide tegemisel intensiivsus suurem, korduseid rohkem ning harjutused detailsemad. Kui oleme trennis vaid kolmekesi, siis treener saab keskenduda üksnes meile ja selline fookus arendab.

Kas Eestis tehakse piisavalt sellist suvist individuaalset tööd?

See suund on muutumas. Ma olen ise viis-kuus suve olnud koondistes ning olen pidanud ka suvel meeskonnatrenne tegema. Aga arvan, et see trend on pigem ülespoole. Öeldakse isegi koondisekutsed ära, et saaks individuaalselt treenida ja paremaks saada.

Ivo Van Tamm

Kui kaua Sa Howard Frieriga koos treeninud oled?

Ma olen Frieriga nüüd juba päris pikalt treeninud. Jalavigastusest taastudes, kui sain juba saalis visata ja põrgatada, siis Howard nägi mind ühel päeval saalis tööd tegemas ja käis mõtte välja, et ta võiks mind aidata. Umbes pool aastat oleme nüüdseks juba koos treeninud. Ma polnud sel hooajal üheski võistkonnas ja sain rahulikult keskenduda traumast taastumisele ning arengule. Mul olid mõned võimalused, aga otsustasime koos mind abistava füsioterapeudiga mitte minna riskima ja keskenduda füüsise arendamisele ja korvpalli oskuste poole pealt paremaks saada.

Oled sa tänu nendele treeningutele tuntavalt arenenud?

Ma ise tunnen küll seda. Frieril on selline oma eripära ning ma ise USA-s elanuna näen, et ta toob tükikest sealsest korvpallist siia ning see on Eestis üsna haruldane nähtus. Suvised individuaaltrennid ei ole Eestis väga populaarsed, pigem ollakse koondistega või nokitsetakse kuskil omaette. Ta võtab seda asja südamega ning naudib ise ka. Howard on nõus võimalusel alati koos sinuga saali tulema ja aitama. Frierile meeldib otsida ka erinevaid Youtube’i klippe ja näidata elemente, mida me just trennis tegime, kuidas näiteks C.J. McCollum seda mängus kasutab. Selline individuaalsete oskuste lihvimine oleks võinud ka Audenteses olla suurema osakaaluga, kuid ilmselt kaks treenerit 20+ mängijaga oli keeruline seda teha.

Kas Eesti noorema generatsiooni mängijate hulgas on teadmine olemas, et suvel tuleks rohkem individuaalset tööd teha, et paremaks saada?

Ma arvan küll. Just minu ja Posti vanuste mängijate hulgas vaadatakse pidevalt erinevate NBA mängijate videosid, kes suvel teevad trenni ja üha rohkem on eestlasi mängimas USA ülikoolides ja keskkoolides ning seda teadmist tuuakse siia tagasi. Kindlasti on see kinni ka konkreetses mängijas, sest peab ise tahtma ja viitsime suvel trenni teha. Nii see ei tööta, et kord nädalas teen veidi pallitrenni ja siis loodan, et asi paraneb. Peab tegema järjepidevalt ning siis on asjast kasu!


Howard Frier julgustab kõiki individuaalsetest treeningutest huvitatud ja motiveeritud mängijaid endaga kontakti võtma. Lisainfot saab otse Frierilt näiteks Facebooki kaudu või T4G kodulehelt.

scroll to top