fbpx
Close

Alar Varrak: tulemas on Eesti korvpalli läbi aegade üks vingemaid koolitusi!

-Alar Varrak lektorina BSBC koolitusel 2018. aasta jaanuaris | Foto: Siim Semiskar

-Alar Varrak lektorina BSBC koolitusel 2018. aasta jaanuaris | Foto: Siim Semiskar

Uue aasta alguses 3.-5. jaanuaril toimuva Balti mere karikaturniiri (BSBC) raames korraldatakse taas ka koolitus, mis sel korral on rahvusvaheline ja pakub korvpalliinimestele väga huvitavaid ja tavapärasest erinevaid teemakäsitlusi. Koolituse üks kokkupanijatest, Eesti Korvpalliliidu spordidirektor Alar Varrak, ütles Korvpall24.ee portaalile, et sel korral ei tule otseselt juttu maa-ala kaitsest ega pick & rollist, vaid teemadel, mis seni teenimatult tähelepanu alt välja on jäänud.

Avapäeva (3. jaanuar) esimene pool on pühendatud klubi turundamisele läbi sotsiaalmeedia ning teiste tänapäevaste kanalite. Korvpalliklubidele tuleb enda turundamisest sotsiaalmeedias ning seal tehtavate vigade vältimisest rääkima ala ekspert Liisa Ennuste. KK Viimsi juht Tanel Einaste räägib konkreetselt oma klubis selles valdkonnas tehtud edusammudest ja õnnestumistest.

“Kindlasti on huvitav see, et ma sain lõpuks ka kohtunikud nõusse avalikult rääkima,” muigas Varrak päeva kolmandale ettekandele viidates. “Ma käisin mõned aastad tagasi VTB Ühisliigas treenerite ja kohtunike ühisel koosolekul ning seal tuli teemaks, kuidas mängusisene suhtlus juhendajate ja õigusemõistjate vahel peaks käima. Minu jaoks oli see kõik väga huvitav, kui tippkohtunikud pooleldi mitteametlikult rääkisid, kuidas nemad seda suhtlemist näevad. Ma sain nüüd meie tipud Aare Halliko ja Rain Peerandi nõusse samal teemal ka meile rääkima.”

Päeva lõpetab BC Kalev/Cramo teenekas abitreener Russell Bergman, kes selgitab oma kogemuste põhjal erinevate liigade ja maailmajagude korvpalli eripäradest ettekandes, mille kirja pandud teemaks on “Erinevatel tasemetel korvpalli õpetamise psühholoogia”.

“Teine päev (4. jaanuar – toim.) on puhtalt suunatud noormängijate välismaale minekut puudutavate küsimuste ja reeglistiku lahkamisele. See on väga kuum teema, mitte ainult Eestis, vaid ka meie lähinaabrite juures. Meil õnnestus koolitusele saada värvikas seltskond, alates FIBA-st, kuni kohalike lapsevanemateni välja,” lubas Varrak, et huvitavat kuulamist saab olema igale maitsele.

“FIBA inimesed Benjamin Schindler ja Javier Deshayes tulevad ja räägivad noormängijate liikumistega seotud reeglitest, millega terve hulk korvpalliinimesi üldse kursis ei olegi. Siis tuleb rääkima pikaaegne NBA skaut Jason Filippi, mida üldse noormängijate puhul vaadatakse. Ta räägib ka platsivälisest teemadest, mida väga paljud ei tea. Sigma Sportsi skaut Fabio Ceneri teeb ettekande nö korvpalluri staatusest erinevates riikidest ehk põhjusest, miks jahitakse noormängijaid juba 14-15-aastasena. Kunagine NBA mängumees Hanno Möttölä tuleb räägib, kuidas nemad on Soomes mängijate välismaale siirdumises toimetanud ja lõpetab päeva lapsevanem Veiko Jurkatamm, kelle mõlemad lapsed mängivad nüüdseks välismaal – Taavi USA ülikoolis ja Mikk Itaalia esiliigas.”

Varrak on seda meelt, et kuigi Eestist on üha rohkem mängijaid välisklubidesse siirdunud, siis treenerite ja lapsevanemate hulgas sellel teemal teadlikkust liiga palju pole. Tema sõnul on lõpuni nende asjadega kursis mõned üksikud noortetreenerid, kuid hea oleks teemat tunda, sest varem või hiljem välisklubi või agent helistab, kui mõni äge kutt sul trennis käib. “Ega talendid märkamata ei jää, sest üsna aktiivselt hoitakse Eestis noorte tegemistel silma peal,” kinnitas Varrak.

Tema sõnul on vaja teadmisi, kuidas käituda, et kaitstud oleks mängija ja ka klubi huvid: “See on päris valus teema ja meil on ka Eestist näiteid, kuidas mängijad on allkirjastanud halbu lepinguid ja hiljem nende all äganud. Või kuidas klubid on vastu pükse saanud mängijate üleminekuga seoses. Muidugi on meil ka positiivseid näiteid olnud. Huvitatud võiksid olla ka noormängijad ise ning nende lapsevanemad, kes pole asjaga seni liiga palju kokku puutunud.”

“Ka mulle aeg-ajalt helistatakse ja küsitakse mõningate mängijate kohta. Ma ise arvasin, et olen üleminekuid puudutavate asjadega päris hästi kursis, kuid tuli välja, et tegelikult niiväga pole. Mul siseinfo ütleb, et on tulemas ka meie naaberriikidest arvestatav hulk huvilisi koolitust kuulama. Ka nende jaoks on see teema, mis vajab selgitamist,” avaldas Varrak ausalt.

Kokkuvõttes sõnas EKL-i spordidirektori ametikohuseid täitev mees, et valitud teemadering võiks huvi pakkuda laiale ringile korvpallihuvilistele: “Loomulikult on oodatud treenerid ja klubide juhid. Aga ka lastevanematel soovitan tulla, kellel kodus mõni andekas pallur on kasvamas. Kui klubides on kaasatud erinevaid inimesi näiteks turunduse ja kommunikatsiooni peale, siis nemad muidugi. Teemad osaliselt isegi väljuvad korvpalli piiridest ning võivad huvi pakkuda ka teiste spordialade inimestele. Ma arvan, et see on Eesti korvpallis läbi aegade, kui mitte kõige vingem, siis üks vingemaid koolitusi kindlasti.”

Täpsem info koolituse kohta on saadaval SIIN.

scroll to top